Cum am conceput bucataria apartamentului DC1?

 

 

In amenajarea Apartamentului DC1 am avut oportunitatea de a ne ocupa atat de proiect cat si de managementul santierului, incheind astfel o amenajare in stil industrial cu deosebit atentie acordata detaliilor.  Aceasta ne-a adus si premiul celor de la Blum Romania in cadrul concursului “Design meets functionality“, in special datorita bucatariei – a carei rezolvare a necesitat atentie sporita si o coordonare atenta in timpul santierului. 

Provocarea

Inaintea instalarii bucatariei

Situatia initiala ne oferea o nisa pentru masinile de spalat si un spatiu separat pentru bucatarie – decizia noastra a fost de a trata intreg spatiul ca o singura compozitie, unind cele doua  zone prin mobilier, intr-un singur fundal unitar pentru zona canapelei. Am pastrat un aspect echilibrat al compozitiei prin integrarea frigiderului, a masinii de spalat vase si chiar a sertarelor, iar masina de spalat si uscatorul le-am transformat intr-un accent industrial. Corpul cu adancime sporita ne-a oferit multiple spatii generoase de depozitare. Rezolvarea mesei sub forma unui bar extensibil ce dubleaza canapeaua ne-a eliberat o parte mare a camerei si i-a oferit un aspect mult mai aerisit. 

 

Pentru a putea controla rezultatul final, punctul nostru de pornire este mereu un proiect de mobilier detaliat, care lanseaza tema pentru executantul de mobilier la comanda.

 

Extras din proiectul-tema pentru executantul de mobilier
Extras din proiectul-tema pentru executantul de mobilier

 

Micile detalii care conteaza

Imaginea unitara si coerenta a bucatariei a fost posibila datorita comunicarii constante cu executantul de mobilier la comanda EXCEPT CUSTOM SOLUTIONS – nu mai putin de 20 mailuri schimbate referitor la coordonari de detaliu, adaptarea proiectului la particularitatile santierului si verificari. Cateva detalii asupra carora ne-am aplecat atentia:

 

 

 

Detaliul blatului la fata cu fronturile si deschiderea usilor prin profil “J”. Acest detaliu accentueaza linia orizontala a corpurilor inferioare si subliniaza impresia unui volum compact.

 

 

 

 

 

Introducerea unor canturi aparente pentru accentuarea ritmului volumelor ce incadreaza masinile de spalat. Volumul ce incadreaza masinile a fost subimpartit intr-o serie de “felii” verticale, ce ii echilibreaza masivitatea si complementeaza orizontalitatea zonei blatului. Placile cu cantul aparent adauga complexitate si subliniaza aceste verticale – pentru acestea am solicitat sa depaseasca cu 2 cm planul fronturilor adiacente, incat efectul sa potentam maxim efectul.

 

 

 

 

Raftul superior transparent – pastrat liniille limbajului estetic industrial, am scazut “greutatea” vizuala a corpurilor suspendate prin prevederea unui raft deschis la partea superioara. Deasupra acestuia, am utilizat tabla expandata, sudata direct in grosimea tevii, mentinand transparenta ansamblului dar oferind un spatiu aditional de depozitare in acelasi timp.

 

 

 

 

Profilul inaltator – avand blat din PAL, este necesar pentru a preveni infiltratii accidentale. Am solicitat un profil cu sectiunea drepunghiulara, din metal vopsit, ce urmareste cu precizie linia blatului si face o tranzitie eleganta catre backsplash-ul ceramic imitatie otel Cor-Ten.

 

 

 

 

 

 

Integrarea iluminatului blatului cu design-ul scheletului metalic. Pentru iluminatul blatului am utilizat benzi LED cu lumina calda, ascunse in profile vopsite, montate la fata cu intradosul corpurilor. Acestea sunt dispuse transversal, dubland profilele metalice.

 

 

 

Care a fost apectul cel mai apreciat de juriul Blum Romania?

Intregul proiect al Apartamentului DC1 a fost desemnat castigator in cadrul concursului “Design meets functionality” organizat de Blum Romania. Bucataria a constituit elementul definitoriu in aceasta decizie – rezolvarea sistemului de deschidere al corpurilor suspendate incadrate de scheletul metalic atragand aprecierea juruiului:

 

  • O alegere inspirata de folosire a sistemului de ridicare AVENTOS HL atat din punct de vedere practic, cat si din punct de vedere al designului. Frontul se ridica complet din zona de utilizare, lasandu-i libertate de actiune utilizatorului. Din punct de vedere al designului, frontul dintr-o bucata se armonizeaza cu fronturile corpurilor inferioare(sertare interioare mascate de un singur front).
  • Capacele de acoperire de culoare albă se armonizeaza cu carcasele corpurilor