Cerinte pentru peretii corpurilor suspendate?
Suspendarea corpurilor de mobilier este o problema recurenta in amenajarile interioare, in special in contextul popularizarii compartimentarilor din gips-carton. Acestea sunt alternative perfect viabile sistemelor mai “traditionale” (zidarii) si, proiectate si executate in mod corect, ofera avantaje multiple fata de acestea, totodata pastrand si caracteristicile esentiale de izolare si rezistenta. In continuare ne vom apleca atentia asupra uneia dintre problemele uzuale ale unui santier – peretii pe care montam piese de mobilier suspendat.
Caz comun: peretii corpurilor suspendate din bucatarie
Peretele-suport pentru corpuri suprapozabile de bucatarie realizat corect trebuie sa fie conformat incat sa sustina sarcina excentrica a acestora impreuna cu farfuriile si paharele din interior, fara sa existe riscul fisurilor sau a deformarilor. In trecut, in blocurile mai vechi, acest fapt nu punea probleme intrucat chiar si o zidarie subtire, realizata corect, era capabila a sustine sustine greutatea. Pentru peretii realizati din gips-carton sau placari (dublari) din gips-carton la pereti din zidarie/beton, solutia de la care pornim in proiectele noastre, in baza recomandarilor furnizorilor precum Siniat Romania, Knauf sau Rigips, este urmatoarea:
• utilizarea placarii duble, cu placile tesute
• placa din randul 2 (cea dinspre profile) cu rezistenta superioara, precum LaDura de la Siniat sau Rigidur de la Rigips. Se pot utiliza si placi din fibrociment, dar sunt putin mai dificil de taiat. Evitam utilizarea OSB-ului la bucatarii deoarece, pe termen lung, umezeala si potentialele infiltrari pot cauza imbatranirea prematura sau chiar putrezirea.
• pasul mai des al profilelor metalice – le amplasam la 40cm, in locul interaxului uzual de 60cm
• daca avem elemente speciale cu sarcini punctuale mai mari, precum hotele freestanding, putem introduce local profile de otel (UA) pentru sustinerea acestora
-
-
- precum la majoritatea placarilor sau peretilor din gips-carton din spatii rezidentiale, prevedem si vata minerala pentru a imbunatati performanta acustica si a evita efectul de toba/camera de rezonanta
-
Si cum am rezolvat, totusi, in apartamentul DC1?
In Apartamentul DC1 am avut multiple cazuri de mobilier prevazut cu montaj suspendat – in bucatarie, comoda TV si comoda din dormitor.
In primul rand, am solicitat si opinia executantului de mobilier la comanda – EXCEPT CUSTOM SOLUTIONS – le-am aratat situatia existenta cu fotografii in spatele peretelui, observand numarul de placi utilizate in placare, modul de fixare si distanta dintre aceasta si peretele de zidarie din spate. Acestia ne-au indrumat catre solutii optime diferite – deciziile fiind luate impreuna cu beneficiarul, dupa informarea acestuia:
In dormitor am fost nevoiti sa decopertam peretele si sa prevedem o placa cu rezistenta sporita, din OSB, sub un rand de placi normale. Comoda din dormitor prezenta un risc sporit de deformare a peretelui, ce nu era dublat cu zidarie.
In bucatarie, cu atentia sporita acordata de catre acestia, am fixat corpurile suspendate atat in peretele de zidarie din spatele placarii, cat si cu multiple prinderi cu autoforante in profilele normale si cu dibluri speciale tip “fluture” in placile de gips-carton. Aceasta solutie a fost utilizata pentru a nu inlocui intreg peretele si a prezentat o mica doza de risc aditional asumat fata de alcatuirea ideala descrisa mai sus.
In final, va las un exemplu de detaliu de alcatuire utilizata in cadrul unui proiectului Warm Tones, unde am realizat dublarea unui perete de baie pentru a putea integra toate instalatiile noi. Mentionez si ca fiecare situatie are propriile particularitati, iar solutiile adoptate pot varia in functie de context.