Cum configuram reteaua intr-o locuinta?
Un aspect usor de neglijat in amenajarile interioare este reteaua locala cu acces la internet a locuintei – chiar si pentru noi adeseori pare infuzat cu o doza de magie tehnologica.
Ca arhitecti si designeri, unul dintre rolurile noastre este acela de a coordona instalatiile impreuna cu specialistii responsabili, astfel incat configuratia acestora sa permita gesturile arhitecturale propuse. In aceasta lumina vom parcurge subiectul nostru, prin prisma rolului esential, dar partial al proiectantului ca parte a unei echipe mai largi. Aspectele descrise fac parte din tema-cerinta pentru specialisti pe care o stabilim impreuna cu beneficiarul si reflecta atat cerintele noastre estetice cat si cele functionale ale acestuia.
Elementele de baza
Considerand ca fibra optica este acum cel mai raspandit mediu de transmisie – vom considera un astfel de cablu ca fiind punctul de inceput (sau capat) al retelei noastre. Elementele de baza ale retelei fizice dintr-un apartament sunt, in ordinea arborelui:
- cablul de fibra optica – legatura cu reteaua mai ampla a orasului
- un Media Converter – un element ce converteste semnalul optic (din fibra) in semnat electric (din cablurile noastre interioare) – de la acest element porneste un singur cablu.
- un Router – elementul de la care reteaua noastra se ramifica – din acest element pornesc multiple rute, de unde si numele. Routerul defineste reteaua locala (LAN).
- Prizele de date – puncte de acces catre portiuni de traseu provenind de la Router, pentru a nu fi nevoiti sa ducem cablu direct.
- putem avea dispozitive tip Access Point – ce prelungesc aria de acoperire a semnalului wireless. Acestea se conecteaza cablat la o priza de date din vecinatate.
- Aparatele finale, ce se conecteaza fie wireless, fie cablat la prizele de date.
Schema de mai sus este una de baza si sunt multiple elemente pe care le-am omis in scopul simplificarii. Putem intalni elemente precum Switch-uri, ce ofera posibilitatea creerii a multiple retele, sau diverse dispozitive cu rol in automatizari si smart homes precum Google Home, Amazon Alexa, sisteme DALI sau KNX.
Wireless sau cablat? 2.4 sau 5 Ghz?
Este o intrebare pe care merita sa ne-o punem inca din primele momente, chiar daca pare un detaliu – si face parte din tema de proiectare pentru o amenajare. In primul rand – cablat sau wireless?
- desi depinde si de preferintele fiecaruia, o conexiune cu cablu poate fi privita ca fiind mai fiabila si poate chiar mai usor de implementat – un cablu direct din aparatul final pana la router, trecand printr-o priza in perete. De obicei recomandam utilizatorilor ce au nevoie de fiabilitate maxima si/sau de viteze superioare acest tip de conexiune – spre exemplu conexiunea PC-ului sau a statiei utilizate in regim work-from-home sau pentru transmisii TV 4K prin internet.
- conectarea wireless este solutia preferabila pentru dispozitivele mobile, precum telefoanele sau laptopurile – sau daca nu apar exigente precum spuneam mai sus.
Referitor la frecvente, sunt doua categorii la care se pot seta semnalele
- 2.4 Ghz – este o frecventa mai capabila sa penetreze obstacolele, dar cu viteze de transmisie mai mici. Poate fi o solutie mai potrivita, spre exemplu, intr-o casa cu pereti de zidarie.
- 5 Ghz – este o frecventa ce ofera viteze mai mari, dar este mai sensibila la obstacole – o aplicatie mai potrivita ar fi un apartamente cu pereti din gips-carton.
Si cum ne impacteaza proiectul?
Pasii prin catre trecem in cadrul unui proiect de amenajare interioara sunt:
- idenficarea punctelor de intrare ale cablului optic in locuinta si punctului de montaj pentru Media Converter-ul care converteste semnalul optic in electric.
- acesta poate fi amplasat fie in zona intrarii, intr-un tablou dedicat – dar , daca ne dorim o imagine curata, putem sa il relocam oriunde cat timp asiguram un traseu pentru fibra optica pana la acesta
- stabilirea pozitiei Router-ului si a modalitatii de integrare estetica a acestuia (de obicei in mobilier)
- in functie de preferintele utilizatorilor, putem avea Router-ul montat pentru acces facil in zona workspace, sau, din contra, intr-un colt undeva in zona intrarii.
- stabilireaza pozitiilor prizelor de date, in functie de scenariul de mobilare
- identificarea aparatelor care se doresc cu conexiune cablata
- identificarea necesitatii dispozitivelor Access Point (pentru semnal wireless)- de exemplu in cazul apartamentelor cu pereti din beton prefabricat.
In incheiere, prezentam scenariul implementat in cadrul proiectului Warm Tones, unde am pornit de la urmatoarele cerinte:
- apartament din elemente prefabricate de beton (destul de opace pentru semnalul wireless)
- conexiune wireless 5Ghz
- scenariu work-from-home
- cat mai putine elemente vizibile in holul de intrare – fara tablou adaugat pentru Media Converter
- conexiune cablata pentru statie lucru, TV, consola jocuri.
Configuratia noastra a constat in:
- cablul din fibra optica intra in apartament in zona usii de intrare – din santier am lasat pentru acesta un tub tip Copex pana in zona biroului din camera de zi
- in zona biroului am propus montajul Media Converter-ului – beneficiarul a confirmat cu furnizorul de internet ca vor duce cablurile in acea zona
- Router-ul este pozitionat in zona biroului din camera de zi, in rafturile de la tavan
- din zona router-ului pornesc conexiuni ascunse pana la prizele de date:
- in zona biroului (mai jos decat router, dar cu fir ascuns) – 2 prize de date
- in zona TV – o priza pentru TV si inca una pentru consola de jocuri
- catre Access Point-ul din dormitor
- in dormitor am prevazut un Access Point pentru a avea semnal suficient si in aceasta camera, fara sa ne cauzeze peretii din beton probleme
In continuarea acestui articol va invit sa cititi si “Cum refacem traseele electrice intr-un bloc din prefabricate”, in care detaliem si cum am rezolvat traseele cablurilor in apartamentul exemplificat.