Cum refacem traseele electrice intr-un bloc din prefabricate?

 

 

Una dintre premisele de la care pornim intr-un proiect de amenajare este ca trebuie sa raspunda cerintelor beneficiarului in toate aspectele – iar asta include si instalatia electrica. O problema particulara este pusa adeseori de elementele prefabricate ale blocurilor din perioada socialista, intrucat aproape toti peretii sunt din beton armat si nu putem duce trasee prin acestia, necunoscand care care (daca nu toate) elemente au rol structural. Aceasta problema poate aparea, la fel de bine, si la blocuri sau constructii noi, in zonele peretilor structurali din beton armat.

 

 

Care este schema de baza pentru instalatia electrica intr-un apartament?

Majoritatea circuitelor de curenti slabi sau tari pornesc din zona intrarii In apartament (in special cele de curenti tari, de la tabloul electric) – de aici, avem doua optiuni – uzual merg prin sapa pardoselii si urca apoi, pe pereti, catre racordurile finale. Circuitele in serie (de exemplu – aplicele de pe peretele patului) au ultima portiunea de traseu in general pe distanta cea mai scurta – direct pe perete sau tavan.

Curenti slabi? Scurta paranteza – orice apartament contemporan este dotat cu instaltii de forta, adica de curent electric la tensiuni mari (uzual 220V) pentru consumatorii normali domestici. Separat, se deosebeste instalatia de curenti slabi, adica toate circuitele care functioneaza la tensiuni joase – intr-un apartament avand internet, telefonie, TV, interfonie in mod comun. Acesta sunt tratate separat, prezentand alte riscuri si cerinte. Dar, impreuna cu acestea, ajungem intr-un apartament sa avem manunchiuri groase “cat un brat” care trebuie sa il traverseze apartamentul. Te invit sa arunci o privire si pe articolul Cum configuram reteaua intr-o locuintain care descriu configuratia fizica al retelei locale cu acces la internet – si integrarea acesteia in amenajare.

 

 

Si cum realizez traseele fara a sparge betonul?

Interventii noi, chiar si minore, asupra elementelor din beton armat nu pot fi realizate decat in baza unei expertize structurale sau cu confirmarea inginerului structurist implicat, intrucat doar acestia sunt in masura de a evalua corect si cu responsabilitate asumata situatia.

O solutie simpla dar cu costuri aferente mari este de a dubla toti peretii din beton cu gips-carton, scazand, insa, o suprafata semnificativa din aria utila a apartamentului si generand pereti cu grosimi foarte mari – ce ne pot da apoi probleme in alte parti, cum ar fi la usi. Solutia economica si eleganta este de a dubla anumite zone-cheie cu placari din gips-carton ce ascund circuitele – zone pe care le configuram cu atentie din proiectul de amenajare. Cateva exemple:

  • pentru a dota cu corpuri de iluminat si prize zona patului, in apartamentul Warm Tones  am prevazut un brau din gips-carton, pe care l-am placat cu riflaj furniruit cu stejar.

 

  • tot in acest apartament, am dublat integral peretele bucatariei, aducand prize pentru electrocasnice si ascunzand teava de gaz sub o grila decorativa

 

  • si in zona TV realizam in mod uzual pereti dublati, pe care ii putem integra creativ cu mobilierul, asa cum am facut la apartamentul Vintage vibes.

 

  • pentru a vedea in ansamblu astefel de interventii, am marcat cu rosu in doua planuri de apartament elementele de gips-carton nou-introduse in acest scop:

 

 

Alternative creative 

Pentru unele amenajari unde directia estetica ne permite, putem gasi rezolvari creative traseelor electrice. Spre exemplu:

 

 

trasee electrice aparente – in acele proiecte in care abordam o estetica industriala, putem pastra aparente traseele utilizand sisteme special concepute in acest sens. Ne-a placut in mod deosebit seria Dot Box a celor de la Genuit, care se inspira din diagramele constelatiilor pentru a crea o solutie eleganta – ce se poate regasi la fel de bine si intr-o cafenea sau restaurant, precum si intr-o locuinta privata.

 

 

 

 

 

o solutie economica regasita mai des in cazul birourilor poate fi plinta ce integreaza aparataj electric – cum ar fi sistemul de distribuite cabluri DLP-S de la Legrand